Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Οι συλλογές του ΕΜΕ περιλαμβάνουν περισσότερα από 11.000 αυθεντικά αντικείμενα, τα οποία τεκμηριώνουν τις υλικές μαρτυρίες 2.300 ετών εβραϊκής ιστορίας και πολιτισμού στην Ελλάδα, με τα παλαιότερα αντικείμενα στη συλλογή του Μουσείου να χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Κ.Ε.
Οι συλλογές του ΕΜΕ είναι οργανωμένες σε πέντε θεματικές κατηγορίες. Η μεγάλη συλλογή Αντικειμένων Εβραϊκής Θρησκευτικής Τέχνης αποτελείται από συναγωγικά και τελετουργικά αντικείμενα, καθώς και αντικείμενα οικιακής λατρείας και σπάνια χειρόγραφα. Η Εθνογραφική και Λαογραφική Συλλογή συγκεντρώνει Ρωμανιώτικες και Σεφαραδίτικες παραδοσιακές ενδυμασίες από τα τέλη του 18ου έως τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και κοσμήματα, παπούτσια, κεντήματα, οικιακά σκεύη, υφάσματα, στρατιωτικές στολές, θρησκευτικά αντικείμενα, νυφικά και ενδύματα περιτομής. Η Ιστορική Συλλογή περιλαμβάνει αρχειακές συλλογές, σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα, επιτύμβιες στήλες και αφιερωματικές πινακίδες, φωτογραφίες, νομίσματα, μετάλλια, επιγραφές, εφημερίδες και περιοδικά που ανιχνεύουν τη μακρόχρονη παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα. Η Συλλογή Β' Παγκοσμίου Πολέμου και Ολοκαυτώματος περιλαμβάνει σπάνια ιστορικά έγγραφα, αρχειακό υλικό, μαρτυρίες, εφημερίδες, περιοδικά, προσωπικά αντικείμενα από την περίοδο της Κατοχής και του Ολοκαυτώματος. Εκτυπώσεις, χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής, ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά ανήκουν στην τελευταία μεγάλη θεματική κατηγορία, δηλαδή στη Συλλογή Σύγχρονης Τέχνης.
Η ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των συλλογών του Μουσείου, όπως παρουσιάζονται εδώ, επιτεύχθηκε χάρη στο έργο «Ιστορίες για το Παρόν και το Μέλλον. Ψηφιακές αφηγήσεις από τα αρχεία και τις συλλογές του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΣΠΑ 2014-2020), Πρόσκληση 118, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
